…seni çay içerken izlemek
seni çay doldururken
seni demlerken çayı
kimseler inanmasa da düpedüz sevap… demiş İbrahim Tenekeci… Çay sevdalısı bir toplumuz. Öyle ki gittiğimiz her yere bu sevdamızı götürmüşüz. İnsanlara kendimizden çok çayımızı sevdirmişiz. Peki, nasıl demliyoruz acaba bu çaylarımızı? Aileden görme mi? Yoksa alışkanlıkla mı? Evet, bugün sizlere dünyada sudan sonra en çok tüketilen çay olan Seylan çayı nasıl iyi demlenir bu konuda ipuçları vereceğiz. Şeker yerine yanında tüketebileceğiniz lokumlarınız hazırsa başlayalım çayı demlemeye…
Herkesin damak tadı farklı olsa da kaliteli çayı herkes ilk yudumda fark eder. Tadı dumanından belli olan Seylan çayını demlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
En iyi Seylan çayı demleme stratejileri!
Bizler için yeri ve zamanı olmayan bir içecek çay… Nereye gidersek gidelim ilk ikram aracı… “Çay iç!” Bu söze çoğu zaman hayır diyemesek de çoğu zaman da kötü çaylar içmek zorunda da kalıyoruz. Çaydan keyif almak için kötü demlenmiş çaylardan kurtulmak gerekiyor. Çay demleme alışkanlığı ise tam manasıyla bir geleneksel alışkanlık. Bu keyif için bizim ilk tavsiyemiz 40 yıldır Avrupa’da en çok satılan çay olan Mevlana Seylan Çayı… Mevlana çayları tozdan arındırılmış olduğu için aslında gerçekten çay içiyorsunuz. İçinde olması gerektiği gibi sadece çay yaprağı var. Yabancı bir madde yok. Kalitesi de birçok kurum tarafından tescillenmiş bir marka.
İşte en iyi çay demleme şekli…
Çayımızı seçtikten sonra ikinci adım da önemli. Çayın suyunu seçerken de temiz, yumuşak içimli mümkünse arıtılmış su kullanıyoruz. Porselen demliğiniz varsa seylon çayı demlemede ilk tercihimiz oluyor. Ama demlik su ve çay kalitesi tercihi kadar önemli değil.
Çay suyunu kaynatmaya başladıktan sonra boş demliği de üzerine koyuyoruz. Suyun kaynama işleminden sonra ateşi kapatıyoruz. Suyun fokurdaması bitince suyu yüksek mesafeden çayın üzerine döküyoruz. Mevlana Çay kullandığınız için çayı bu aşamada yıkamaya gerek yok. Demleme işleminden sonra demliğimizi çaydanlığın üzerine bırakıp 15 dakika kadar kısık ateşte bekletiyoruz. Bu süreç oldukça önemli. Mevlana seylon çayının aromasını tam olarak almak için demliği kesinlikle ateşe alıp kaynatmıyoruz. Soğumadan çayımızı içmemiz gerekiyor. Yarım saat gibi bir sürede de Seylan çayımızı tüketmeliyiz.
Seylan çayını doğal lokumlarla servis yapabilirsiniz. Şiddetle şekersiz kullanmayı tavsiye ediyoruz.