Sri Lanka Seylon çayı bir tutku aynı zamanda bir bağlılıktır. Özel olarak demlenen ceylon çayının yanında kurabiye, kuruyemiş yiyebilir, kitap okuyabilirsiniz. Peki, Seylan çayını, çay kitapları okuyarak içmeyi hiç düşündünüz mü?
Şimdi sizler için derlediğimiz çayla ilgili kitaplara değinelim.
- Çaylar Şirketten – Remzi Kazmaz: Bu kitabı okudukça Seylan çayının modasının hiçbir zaman geçmeyeceğini göreceksiniz. Çünkü Seylan çayı şirketten olmasa da tadına doyum olmaz.
- Demlikten Süzülen Kültür: Çay – Deniz Gürsoy: Çayın 5 bin yıllık tarihini okuyacağınız bu kitapta Sri Lanka Seylan Çayını da A’dan Z’ye öğrenebileceksiniz.
- Bin Yılın Çayı – Kemalettin Kuzucu: Bin Yılın Çayı ile günlük hayatta en fazla muhabbeti yapılan ceylon tea ’nin hikayesini okuyacaksınız.
- Bir Yeşilin Peşinde – Asım Zihnioğlu: Çayın ekonomik yapıyla alakası ve insanların quality tea ‘ye olan tutkusu akıcı bir dille bu kitapta ele alınmış. Yeşilin peşinden koşan kahramanların hikâyesi…
- Çay Risalesi – Seyyid Mehmed İzzet Efendi: Osmanlı döneminde yazılmış ilk çay kitabı. Mehmet İzzet Efendinin çaya olan tutkunluğunu okurken hemen Mevlana Ceylon tea ‘yi demliğe koyup keyfinizi çıkarmaya başlayacaksınız.
- Çay Kitabı – Kakuzo Okakura: Bu kitabımız da uzaklardan taa Japonya’dan… Çayı Batıya anlatan bu kitapta Uzak Doğu’nun yaşam biçimini de rahatlıkla öğrenirken ince belli bardağınızdan seylon cayinizı içebilirsiniz.
- Çay Kitabı – Mustafa Duman: Çayın tarihinden ziyade çayın edebiyattaki yerini bu kitapta bulabilirsiniz. Şiirlerde, hikayelerde, anılarda, seyahatnamelerde, türkülerde, destanlarda, ilahilerde, atasözlerinde, bilmecelerde, fıkralarda, deyimlerde geçen çay konuları bu kitapta kapsamlı bir şekilde incelenmiş.
- Çayın Kültür Tarihi – Stephen Reimertz: Bu kitaptan alınabilecek en güzel söz, çay içmenin hayatta zaman ayırmaya değer uğraşılardan biri olduğunu öğrenmektir. Stephen Reimertz farklı topraklarda çayın konumunu ve yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuk boyunca siz de Seylan çayı keyfi yapabilirsiniz.
- Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı – Mustafa Duman: Türkiye’deki çay mekanlarını ve ünlü çaycıları tanıtan bu kitap ceylon tea eşliğinde güzelce okunabilir.
- Çay ve Zen – Kakuzo Okakura: Bu kitapla Çayizm’in köklerine kadar inebilirsiniz. Okakura, Japon çay seremonisinin estetik yönünü ve Japon halklarının hayatından kesitleri sunuyor bu kitapta.
Okumak her zaman güzeldir hele bir de kitap okurken yanınızda güzelce demlenmiş seylon çayı varsa değmeyin keyfinize.
Unutmayın her seylon çayı Seylan çayı değildir. Yüzde yüz tozdan arındırılmış Mevlana Seylan çayını buradan temin edebileceğiniz gibi Avrupa’daki bütün marketlerden de alabilirsiniz.