Çay denilince akla gelen bir ülke var. Bu güzel ülkeyi eskiler Serendip, orta yaşlılar Seylan olarak bilse de günümüz gençliği Sri Lanka olarak biliyor. Hint Okyanusunun en gözde ülkesinden bahsediyoruz. Öyle bir ülke ki siyah çayın merkezi olarak kabul ediliyor ve Sri Lanka’da sadece bir firma haftada 200 ton çay satıyor. Bu yıllık olarak ise 10.400 ton siyah çaya tekabül ediyor. Sadece 2018 yılının ilk yarısında ülkeden 718,2 milyon dolarlık çay ihraç edilmiş. Peki, dünyada sudan sonra en çok tüketilen sıvı olan çayın merkezi nasıl bir yer? Seylan çayı nasıl hasat ediliyor? Bu konuda bilgi almak için 4 kuşaktır Colombo’da uzman çay toptancısı bir aileden gelen Mohamed Faizal’a kulak verelim.
Sri Lanka Seylon çayı ile dünyada çayın merkezi olarak görülüyor!
Sri Lanka iklim olarak dünyanın en güzel bölgelerinden biri olarak kabul edilir. Fazla soğuk yaşanmayan ülkede sıcaklar da aşırı değildir. Bilhassa iç kesimlerinde ve yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştirilen çaylar fabrikalarda işlenip ülkenin başkenti olan Colombo’da dünyanın en büyük çay borsasında satışa sunulur. Avrupa’da 40 yıldır en fazla satılıp içilen çay olan Mevlana Seylan Çayı yağmurlardan sonra açan ilk filizlerin elle toplanmasıyla elde edilir. Makine kullanılmadan toplanan Mevlana Çay Berlin’deki özel harmanlama makinesiyle paketlendikten sonra harika bir Seylan yaprak çayı olarak mutfaklarımıza girer.
Tam 4 kuşaktır ceylon tee ticareti yapan Mohamed Faizal, hasat mevsiminin yağışa göre değiştiğini ve kaliteyi de bu hasat zamanının çok etkilediğini söylüyor. “Sadece kendilerinin her hafta 200 ton çay sattığını da söyleyen Mohamed Faizal, “Sri Lanka’da çay orta yüksek ve tepelerde üretiliyor. Çay ihracatı 2018’in ilk yarısında yıllık bazda yüzde 0,3 oranında geriledi. Bu gerileme ile çay ihracatı yüzde 0.19, çay paket ihracatı yüzde 0,78 azaldı ve 718,2 milyon dolar oldu,” dedi.
Sri Lanka’da herkes bu çayı içiyor!
“Seylan çayı sadece ihracat kalemi değil, Sri Lanka’nın günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası” olduğunu da ekleyen Mohamed Faizal, “Burada insanlar sabahtan akşama kadar çay içebilir, ofis çalışanları, kamu çalışanları, öğrenciler ve adadaki herkes tarafından tüketiliyor. Çay burada bir yaşam şekli haline geldi. Sri Lanka’nın çayın merkezi olarak görülmesinde ise bu neden var. Buraya gelen turistler ya da iş adamları değişik tatlarda çaylar içebiliyorlar, tropikal meyvelerin aramasını da çaya ekliyoruz ve çok güzel bir geri dönüşüm almaya başladık,” dedi.
Siz de Seylon çayının lezzetini yaşamak istiyorsanız Mevlana Seylon Çayı içmeye devam edin! Mevlana Çayını Avrupa’daki bütün marketlerden temin edebilirsiniz.