Seylan çayı en iyi nasıl demlenir? Seylon çayı demleme teknikleri!

Çay demlemek değil mi deyip geçmeyin! Her bir soluk alışımızın vazgeçilmezi olan Seylan çayını demlemek o kadar da kolay olmadığı gibi herkesin de harcı değildir. Tutkusu olduğumuz bu seylon çayı nasıl demlenir diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Efendim keyfe keyif katmaya başlayalım!

 Sallama değil demleme çay!

Çay denildi mi çoğu zaman akan sular durur. Toplum olarak çok sık bir şekilde tükettiğimiz için çay demlemesini iyi biliyoruz diye düşünebilirsiniz. Ama Seylan çayının özel bir demleme prosedürü var.

Çayın yanında atışmalıklarınız hazırsa çayımızı demlemeye başlayalım.

İyi bir Seylan çayı demlemek için porselen bir çaydanlığa, Mevlana Seylan çayına ve kaliteli suya ihtiyacınız var. Suyun kireçsiz olması çay keyfinizi arttıracaktır. Dilerseniz şeker ya da yanında tatlı da tüketebilirsiniz.

Kireçten arınmış temizlenmiş bir çaydanlığı 2/3 oranında klorsuz içme suyuyla dolduruyoruz. Suyumuz kaynadığında çaydanlığa damak tadımız kadar Seylan çayı koyuyoruz. Üzerine de kaynamış sıcak suyumuzu ekliyoruz. Bundan sonra orta ateşte su kaynayana kadar çayı kısık ateşte tutuyoruz. Çayımız hafiften kabarınca ateşten alıyoruz. Çayımız hazır, afiyetle içebiliriz diye düşünebilirsiniz. Ancak durum hiç de öyle değil. Quality tea için bekleme süresi başlıyor. Suyun sıcaklığını koruduğumuz bu süreçte çayımız daha lezzetli olacaktır.

ceylon tea demleme

Seylan çayının tam olarak demlendiğini nasıl anlarız?

Çaydanlığın kapağını kaldırıp çayın çöktüğünü gördüğümüz anda çayınız demlenmiş demektir. Bunun için de suyun bulunduğu çaydanlığın kısık ateşte beş dakika kadar kaynaması gerekir. Bu kaynama süresinde çay dibe çökecek ve demlenmiş olacaktır. Eğer çayın üzerinde hala çay varsa bir müddet daha beklemelisiniz. Çay suyunu çektiğinde dibe çöker. Bunun için de sürekli yapılan bir hatayı yapmamız gerekiyor. Çay kabardıktan sonra ateşten almamanız gerekiyor. Çay suyu sıcaklığını korudukça çayınız daha berrak olacak ve böylece güzelce demlenecektir.

Seylan çayı nasıl servis yapılır?

Şimdi sıra geldi tavşankanı çayımızı servis yapmaya!

Fincanla da tercih edebilirsiniz ama bizim için her zaman ilk tercih ince belli cam bardak olacaktır. İnce belli bardağın üçte birine çay dolduruyoruz. Ardından köpürtmeden sıcak suyumuzu ekliyoruz. Demli seviyorsak bardağın yarısına kadar da çay doldurabilirsiniz. Kıpkırmızı tavşankanı çayımızı limonla servis yapabileceğiniz gibi şeker de kullanabilirsiniz.

Seylan çayına Avrupa’da Goran Tee Mevlana Çay sayesinde kolayca ulaşabiliyorduk. Avrupa’daki tanıdıklarımızdan Mevlana çayı istemekten çekiniyorsanız Mevlana Seylan çayı artık Türkiye’de. Türkiye’den siparişlerinizi buradan verebilirsiniz.

Unutmayın, kaliteli çay sizin de hakkınız!