Seylan Çayı hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız bilgiler!

Bizim kültürümüzde olmazsa olmaz yeme içme trendimizden bir tanesidir çay. Hele ki konu Uzak Doğu’nun mistik topraklarından gelen Seylan Çayı ise muhabbete doyum olmaz. Lezzeti ile içenleri  kendine hayran bırakan Seylan Çayı hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri ve demleme konusunda püf noktalarını sizin için derledik.

Seylan Çayı Nedir?

Ülkemizde Seylan Çayı diye geçse de bu özel çay Sri Lanka’da yetişir. Sri Lanka bugün, Dünyanın dördüncü çay ithalatçısı olarak saygın bir yere sahiptir. Diğer ithalatçı ülkelere göre küçük bir toprak parçasına sahip olmasına rağmen bu sırayı elde etmiştir.

Sri Lanka için çay, hem ekonomik hem de kültürel vazgeçilmez bir tarım ürünüdür. Kandy kentinde Çay Müzesi bile bulunan ülkede bir milyondan fazla insan çay endüstrisinde çalışmaktadır. Binlerce kilometrekarelik çay bahçelerinden elle toplanan çay demetleri özenle sarılır ve güneşte kurutulur. Artık içime hazırdır ve tiryakisine bal tadı sunmasının yanı sıra bağışıklık ve dayanıklılık gücü de verir.  Avrupa’da yıllardır güvenle tüketilen Goran Tea Mevlana Seylan Çayı da bu şekilde elle toplanan çay filizlerinden elde edilir.

Seylan çayı denince akla ilk gelen siyah çay olsa da “Silver Tips” yani “Gümüş Uçlar” olarak da bilinen Beyaz Seylan Çayı da vardır. Sri Lanka’nın ürettiği en değerli çay çeşidi olan Beyaz Çay, yüksek fiyatı ve  kalitesiyle öne çıkar.

mevlana cay 1 adet 500gr

Seylan Çayı Nasıl Demlenir?

Şimdi vurucu noktaya geldik. İşin püf noktası çayı kuralına göre demlemektir. Zaten ayrı bir lezzete sahip olan Seylan Çayını kendine has demleme yöntemiyle mükemmel bir içeceğe dönüştürebilirsiniz. İşin sırrı elde edeceğiniz çayı, kaç kişiye servis edeceğinizdir. Çünkü demliğin içine kişi başına bir tatlı kaşığı çay doldurmanız bu işin püf noktasıdır. Ne eksik ne fazla tam kararında. Haa bir de kullandığınız demliğin mutlaka seramik veya camdan olmasına dikkat edin. Özellikle ölümsüz tadını kaçırmamak için lezzet düşmanı metal demliklerden uzak durun!

Sıra Geldi Demleme Tarifine!

Taze kaynamış su kullanmak birinci kuraldır. Unutmayın suyun kalitesi Seylan çayın kalitesini de artıracaktır. Kaynattığınız suyu demlikteki kuru çayın üstüne döne döne sakince dökmelisiniz. Çayı 20 dakika demlenmeye bırakmanız önemlidir. 20 dakikayı aşarsanız çay acıma dediğimiz lezzet kaybına uğrar. 20 dakika dolar dolmaz servise geçiniz. Hemen hatırlatalım çayın yanına koyacağınız şeker, bu çayın gerçek lezzetine varmanızı önler. Ben şekersiz içemiyorum diyene ise daha geleneksel bir tavsiyemiz var. Mevlana Seylan Çayınızı şeker yerine lokum ile içebilirsiniz. Afiyet olsun!

Mevlana Ceylon Tea’yi Avrupa’daki bütün marketlerden temin edebileceğiniz gibi buradan da satın alabilirsiniz.

home tea3 pic11