Seylan Çayı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

“Seylan (Ceylon) çayı ya da Ceylon Tea nedir?” sorusuna verebileceğimiz en basit yanıt; “eski adı Seylan (Ceylon) olan Sri Lanka’da yetişen çay” şeklinde olacaktır. Hindistan’ın güney kısmında yer alan bir ada ülkesi olan Sri Lanka’ın eşsiz bitki örtüsünde yetişen ve yüksek dağların eteklerinde toplanan bu çay dünyaca meşhurdur.  Goran Tee’nin de çaylarının tamamının üretildiği yer olan Sri Lanka çayın başkenti olarak bilinmektedir ve Goran Tee çaylarının tamamını Seylan çayı oluşturmaktadır. İşte, başta Avrupa olmak üzere dünyanın severek tükettiği Ceylon tea hakkında bilmeniz gerekenler:

Seylan Çayı Diğer Çaylardan Farklı Kılan Özellikler

Kaliteli çay deyince hemen herkesin aklına damak tatlarına göre farklı özellikler gelmektedir. Kimisi çayın kokusuyla kaliteyi bağdaştırır, kimisi tadı, kimisiyse yoğun kıvamı ve aromasına göre çaya bir kalite biçer. Yetiştirilme şekli, iklim koşulları ve harmanlama yöntemleriyle çayda kalite için aradığınız ne varsa Seylan çayında bulabilirsiniz. Seylan çayını Türk çaylarıyla kıyasladığımızda aradaki farklar oldukça belirgindir.

6 Öncelikli olarak Ceylon çayının yaprakları Türk çaylarına nazaran daha iridir. Bu irilik sayesinde Seylan çayı ya da bir başka ifadeyle Ceylon tee daha hızlı ve yoğun bir şekilde dem tutar. Seylan çayı Türk çaylarına nazaran daha yavaş yetişir. İklim ve coğrafi özellikleri nedeniyle yavaş yetişen Seylan çayı daha yoğun bir kıvama ve lezzete sahiptir.

Seylan çayını diğer siyah çaylardan ayıran bir diğer özellik toplanma şeklindeki farklılıktır. Diğer çayların tamamına yakını bir makas yardımıyla toplanırken Seylan çayı elle toplanan bir çaydır. Bu özelliği Seylan çayının doğallığının ve kalitesinin muhafaza edilmesine imkan tanır. Seylan çayının farklı kılan bir diğer özellik Avrupa Çay Teknik Komitesi (European Tea Technical Committee) tarafından “en az tarım ilacı kalıntısı bulunan çay” olarak kabul edilmesidir. Tescilli bir çay olan Ceylon tee’nin bu özelliği Avrupalıların yıllardır neden Goran Tee tükettiğinin de cevabını bizlere vermektedir.

1

Seylan Çayı Çeşitleri

Çayın nerede üretildiği kalitesini ve lezzetini büyük oranda etkilemektedir. Seylan çayı “camellia sinensis” isimli aynı bitki türünden üretilmesine rağmen, yetiştirildiği bölgelere göre farklı aramolara sahip olabilmektedir. Farklı bölgelerde yetişmesi Seylan çayının üç farklı çeşidinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Seylan çayı özellikle yetiştirildiği yükseklik seviyesine göre üçe ayrılmaktadır:

  1. Alçak bölgelerde yetiştirilen Seylan çayı: Pahatharata
  2. Orta yükseklikteki bölgelerde yetiştirilen Seylan çayı: Medarata
  3. İç kesimlerdeki yüksek alanlarda yetiştirilen Seylan çayı: Udarata

Seylan çayının bu çeşitlerinden en lezzetlisi iç kesimlerdeki yüksek bölgelerde yetiştirilen Seylan çayı yani “Udarata”dır. Bu yazımızda Goran Tee’nin de çaylarının üretildiği yer olan Sri Lanka çayı yani bilinen adıyla Seylan veya Ceylon çayı hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bir sonraki yazımızda çayla ilgili merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz diğer konulara değineceğiz.