Çay tiryakilerinin çoğu her zaman iyi çay demlediğini düşünür. Çay demleme üzerine 1946 yılında yazılan bir mak “Bir Bardak Çay Keyfi” adlı makalede lezzetli bir çay yapımı için 11 yol gösteriliyor. Evet, bu makaleye göre Seylan çayı nasıl demlenir, öğrenelim efendim!
Araştırmaya göre çay demleme konusunda kültürlerin etkisiyle anlaşmazlık ortaya çıkıyor ve bu 11 yolun 2 tanesi genel geçer bir kuralken en az 4 tanesi tartışmaya açık bir çay demleme yolu olarak görünüyor.
- En önemli demleme yolu olarak; Seylan çayı kullanılmalı!
Araştırmacılar, “İyi bir bardak çay” denildiği zaman damağa önce Seylan çayı ve Hint çayının geldiğini belirtir. Bu yüzden iyi bir çay demlemenin ilk adımı seylon çayından geçer.
- Küçük demlikler kullanılmalı!
Küçük porselen demliklerle demlenen Seylon cayi her zaman daha lezzetlidir. Semaver, tencere ve büyük demlikler seylon tea’nin lezzetini kaçırır.
- Demlik ısıtılmalı!
Demlik içine çay ve su konulmadan önce ısıtılmalı. Bu durum çayın lezzetini arttıracaktır.
- Seylan çayı demli olmalı!
Her küçük cam bardağı için bir çay kaşığı seylon çayı kullanılmalı.
- Çay demliğe doğrudan konulmalı!
İyi çay demlemede 5. Yol olarak seylan çayını demliğe koyarken tül poşet, süzgeç veya diğer malzemelerin kullanılmaması gerekir. Çayın demlik içerisinde özgür olması ve diğer poşet tadından uzaklaşılması lezzetini arttıracaktır.
- Kaynamış su kullanılmalı!
Demlik içerisindeki Seylan çayını doğrudan sıcak suyla buluşturmak soğuk suyla demlemekten daha iyidir. Tabii burada çayı yakmamak da gerekir.
- Çayı karıştırmalı!
Seylan yaprak çayının iyice oturması için demlemeden sonra çayı çay kaşığı ile karıştırabilir ya da demlik güzelce sallanır.
- Çayı silindir bir fincanda içmeli!
Servis de çayın kalitesi kadar önemlidir. Demlenen Seylan çayı silindir biçiminde olan güzel bir fincanla servis yapılır.
- Sütlü çayda krema alınmalı!
Çaya süt atıyorsanız mutlaka sütün kremasını yani yağı alınmalı. Yoksa kremalı çay pek lezzetli olmaz.
- İlk önce çay konmalı!
İyi bir çay demleme noktasında bu yol da her toplumda uygulanır. Seylan çayı servis yapılırken çay bardağına önce çay konulur. Sonra da sıcak su eklenir.
- Çay şekersiz içilmeli!
Gerçek çay tiryakileri her zaman çaylarını şekersiz içerler. Çayın içine atılan her şeker çayı mahveder. Çayın tadı sert olmalıdır. Bunun için de şeker kullanılmaz.
Bu incelikler ile 50 gramlık bir Seylan çayıyla 20 fincan çay demlemek mümkün. Siz de dünyanın en iyi yaprak çayı olan Mevlana Seylan Çayı’nı tercih ederek en iyi çayı içebilirsiniz.