Tereyağlı Sri Lanka Seylan Çayı

Bugün sizlere Seylan çayının çok ilginç bir hikayesini anlatacağız. Bu zamana kadar tatmadığınıza emin olduğum bir tat: Tereyağlı ve tuzlu seylan çayı…

Olmaz demeyin efendim… Söz konusu seylan çayı ise mutlaka deneyebileceğiniz bir tat olabilir. Tuzlu olduğu gibi tereyağı ve seylan çayıyla yapılan bu lezzet Tibet kültüründen…

Tibet mi, Sri Lanka mı?

Çay kültürü; büyük bir ülke tarihi kadar ilginç tarihe sahiptir. Bunu bütün tiryakiler olarak biliriz. Çayın ilk üretim yeri olarak Çin gösterilir. Tibetliler için de vazgeçilmez bir içecek olan çay karın doyurucu  olarak da tüketilir. Haliyle karın doyurucu olunca çayın nasıl kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü, seylan çayı işin içine girince Tibet mi, Sri Lanka mı demeden edemiyoruz. Şimdi size bununla ilgili biraz bilgi aktaralım.

Tibetliler çayı çok koyu bir şekilde demledikten sonra az biraz da içine tuz koyarlar. İşte bu çaya “sade çay” denilir ve çay en çok bu şekilde içirir. Bununla birlikte Tibetliler lezzetine haiz oldukları çay yapraklarını da afiyetle yerler. Diğer bir çay içme şekli de ağızlarına kıtlama gibi tereyağı alarak çayı tüketirler ve bu artık Anadolu’da insanların çayı şekerli içmeleri gibidir. Tereyağı ve çay doğumlarda, davetlerde ve törenlerde eksik edilmeyen hediyelerdendir.

Sri Lanka çayı olarak da bildiğimiz şu anda dünyada tartışmasız en iyi çay olan seylan çayını da bu şekilde tüketebilirsiniz. Yalnız bir fark var.

Sri Lanka’nın başkenti Colombo’ya araba yolculuğuyla 7-8 saatte gidilebilen Kandy şehrinde seylan çayı tuzlu ve tereyağlı olarak da tüketiliyor. Kandy, Sri Lanka’nın en önemli şehirlerinden kabul edilir. Ülkenin antik krallık döneminin son başkentidir. Çay bahçeleri başta olmak üzerek tropik tarlalardan geçen Kandy platosundaki tepelerin arasında yer alan görülmesi gereken yerlerdendir.

Kandyliler en çok düğünlerde tuzlu ve tereyağlı seylan çayı kullanıyorlar. Üstelik bolca tereyağı ile yapılan seylan çayları sütle yapılandan çok daha lezzetli oluyor. Düğüne gelen davetliler istedikleri kadar tereyağlı seylan çayı içebiliyor.

Peki, tereyağlı seylan çayı nasıl yapılır?

Tıpkı bir mercimek çorbası ya da bir yoğurtlu çorba gibi yapabilirsiniz… Demini almış seylan çayını servis yapıp çay kaşığı ile mis gibi kokan tereyağını üzerine damlattığınızda işte size tereyağlı seylan çayı keyfi… Seylan çayının aroması için tereyağı fazla karışmamalı. Sadece üstünde görünse yeter. Ama Tibet çayı çok yeşil toplandığı için Tibetliler bazen karıştırabiliyorlar. Deneyip gördük tavsiyemiz seylan çay fincanının üzerine bir çay kaşığı tereyağını damlatmak… Farklı bir tat isteyen tuz atarak da yağın kokusunu hafifletebilir.

Goran Tee Mevlana Seylan çayı ile farklı tatları bizi de takip ederek farklı tarzlarla edinebilirsiniz.

Evet, seylan çayı kültürü bitmez. Siz de dünyanın bu en iyi çayını içmek istiyorsanız sitemizden sipariş verebilirsiniz.